Herbaty świata w wersji zielonej i ich odmiany
Zielone herbaty świata
Zielona herbata to coraz bardziej popularny napój. Przeglądając herbaty świata można uznać, że jej zielone odmiany pozytywnie wyróżniają się na tle „konkurencji”. Dlatego coraz więcej osób po nie sięga. Czy to rzeczywiście prawda? Zawiera wiele substancji, które są ważne dla zdrowia każdego człowieka. Dzięki zawartych w niej polifenolach możemy cieszyć się dłuższym życiem w młodym organizmie. Pomaga również walczyć z wolnymi rodnikami. Jednak herbata zielona posiada kilka odmian. Każda z nich wpływa na coś innego. Dlatego też, aby pomogła prawidłowo, należy dobrać odpowiednią herbatę do swojego problemu i stylu życia.
Bancha i Sencha
Pochodzą z Japonii, a ich podstawowe cechy rozpoznawcze to smak oraz aromat. Bancha jest bardzo trwała i nie traci swoich właściwości przez wiele lat. Smakosze herbat potrafią wyczuć w niej rybi posmak. Natomiast Sencha charakteryzuje się trawiastym posmakiem, który powstaje dzięki młodym listkom zbieranym na wiosnę. Szczególnie zalecaną grupą odbiorców są cukrzycy, ponieważ w odpowiedni sposób pomaga wyregulować poziom cukru we krwi.
Matcha i Tamaryokucha
Matcha staje się coraz bardziej popularna i choć niewiele osób zna jej charakterystykę, to prawie każdy o niej słyszał. Ta dobra herbata różni się od pozostałych, gdyż ma formę intensywnie zielonego proszku. Często dodaje się go do różnego rodzaju koktajli czy słodyczy nadając im przy tym unikalny smak.
Tamaryokucha jest także ciekawym rodzajem. To mocna herbata o ciemnym kolorze pozyskiwana poprzez unikalne podpiekanie po zaparzeniu, a następnie suszenie gorącym powietrzem. Bardzo intensywny smak spowodował, że najczęstszą grupą odbiorców są smakosze herbaty, gdyż jedynie oni doceniają bogactwo tamaryokuchy. Ten zestaw herbat także pochodzi z Japonii.
Wystrzałowe herbaty świata czyli Gunpowder
Europejskie kraje odkryły grunpowder dzięki chińczykom, jednak produkuje się ją także w Tajwanie i Cejlonie. Nazwa pochodzi od postaci w jakiej jest podawana. Są to ciasno zwinięte w kulki liście herbaty przypominające proch strzelniczy. Pod wpływem działania wysokiej temperatury otwierają się w wodzie wydzielając mocny napar.