Herbata zielona i herbata bancha

bancha

W piciu prawdziwej, dobrej herbaty nie chodzi o wygodę ale o smak, zapach, celebrację. I to niezależenie od rodzaju herbaty. Dobra zielona herbata zaparzana powinna być z liści, nie z torebki. Herbaty w torebkach to pewien rodzaj napoju herbacianego, oczywiście łatwiejszego w przygotowaniu. Natomiast prawdziwa zielona herbata wymaga pewnej uwagi w parzeniu, ale wysiłek ten bardzo się opłaca, ponieważ herbata pokazuje wtedy pełnię swoich walorów.

Niemal każdy już wie, że herbaty zielone zalewa się wodą o temperaturze około 70-80 stopni Celsjusza. Oznacza to, że nie zalewa jej się wrzątkiem, ale wodą zagotowaną niecą przestudzoną (jakieś pięć minut po zagotowaniu). Dobrze parzy się pod przykryciem, należy pozostawić ją pod nim na minutę do trzech.

W sklepie z herbatą można znaleźć wiele odmian zielonej herbaty, więc każdy może znaleźć odpowiednią dla siebie. Najbardziej popularna jest herbata typu gunpowder, która ma charakterystyczne zwinięte listki. Zawiera dużo teiny i kofeinę, świetnie więc stawia na nogi i orzeźwia.

Herbata bancha to zupełnie inny typ zielonej herbaty. Zbierana jest późno – na koniec lata, jesienią a nawet zimą. Zawiera niewiele garbników, tanin, kofeiny więc w Japonii podaje się ją także małym dzieciom.

W europie popularna jest jeszcze herbata zielona typu sencha, czyli najbardziej klasyczna z japońskich herbat. Zbiera się ją z tych samych krzewów, co banchę, ale znacznie wcześniej – od wiosny do środkowego lata. Ze względu na swoje właściwości proponowana jest do picia po posiłkach, ponieważ poprawia trawienie.

Dobrą zieloną herbatę można kupić w specjalistycznych, herbacianych sklepach. Warto próbować różnych jej rodzajów, żeby znaleźć swój ulubiony. Można też, zgodnie z japońskimi zwyczajami, pić różne odmiany zielonych herbat o różnych porach dnia i w różnych okolicznościach.