Biała herbata, a zielona – podobne, a jednak inne

Najlepsze herbaty podobne, a jednak inne
Herbata to napój, który łączy ludzi na całym świecie. Niezależnie od szerokości geograficznej, kultury czy pory dnia. Wśród wielu jej odmian szczególne miejsce zajmują biała i zielona herbata. Obie uważane są za delikatne i zdrowe. Jednak różnią się między sobą na wielu poziomach – od procesu produkcji, przez smak, aż po właściwości zdrowotne. Czym więc dokładnie różni się biała herbata od zielonej. Dlaczego warto znać te subtelne, ale znaczące różnice?
Delikatna biała herbata
Dobra herbata biała, to subtelna i najmniej przetworzona odmiana herbaty. Powstaje z młodych pąków i czasem bardzo młodych listków krzewu herbacianego. Następnie są one delikatnie suszone. Dzieje się to bez etapu zwijania czy podgrzewania, charakterystycznego dla innych typów herbat. Proces ten sprawia, że biała herbata zachowuje wyjątkowo łagodny, niemal kwiatowy aromat i lekko słodkawy smak.
Zbiory do białej herbaty są niezwykle precyzyjne. Zazwyczaj mają miejsce wczesną wiosną. Najlepsze gatunki pochodzą z chińskich prowincji takich jak Fujian. Najlepsze herbaty białe posiadają jasną, niemal przezroczystą barwę. Kryją jednak w sobie mnóstwo antyoksydantów. Działają orzeźwiająco bez intensywnej dawki kofeiny.
Zielona herbata – więcej charakteru, więcej tradycji
Do delikatnych herbat zalicza się także zielona herbata. Szczególnie jeśli w porównaniu jest herbata czarna. Produkcja zielonego wariantu obejmuje etapy takie jak parzenie liści parą (w stylu japońskim) lub podprażanie (w stylu chińskim). Zatrzymuje to bowiem proces utleniania i pozwala zachować charakterystyczny zielony kolor liści. Dzięki temu herbata zielona oferuje paletę smaków – od trawiastych, przez morskie, aż po lekko orzechowe.
W zależności od regionu pochodzenia dobra herbata zielona bywa bardziej wyrazista jak matcha czy sencha z Japonii. Z kolei łagodniejsza i lekko słodowa jest lung ching z Chin. Zielona herbata zawiera również kofeinę, choć w niższej dawce niż kawa. Odpowiednio zaparzona, działa pobudzająco. Jednocześnie wspiera koncentrację i metabolizm.
Biała herbata i zielona – co je łączy, a co dzieli?
Obie omawiane herbaty wywodzą się z tej samej rośliny Camellia sinensis. Ich największe różnice wynikają z momentu zbioru oraz stopnia przetworzenia. Herbata biała jest młodsza, bardziej dziewicza. Natomiast odmiana zielona, to dojrzały liść z charakterem. Obydwie są bogate w przeciwutleniacze i wykazują działanie prozdrowotne. Wspierają układ odpornościowy, działają przeciwzapalnie, a także mogą opóźniać procesy starzenia.
Różnice zauważalne są także w działaniu na organizm. Biała herbata jest łagodniejsza i bardziej relaksująca. Natomiast zielona może być świetnym napojem na początek dnia, gdy zależy nam na lekkim pobudzeniu i jasności umysłu.